Wat heb ik nodig bij welk type dak?

Wat heb ik nodig bij welk type dak?

We kennen veel verschillende typen daken, maar de meest voorkomende daken zijn: zadeldak, lessenaarsdak en het schilddak. Voor elk type dak heb je weer andere hulpstukken om de platen mooi op elkaar aan te laten sluiten. Maar hoe weet je nu welk type dak je hebt? De meest voorkomende daktypes in Nederland zijn de volgende: lessenaarsdak, zadeldak en schilddak.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is te herkennen aan de “simpele” vorm, het bestaat slechts uit 1 dakvlak. Een voorbeeld van een lessenaarsdak is op de afbeelding te zien. Uiteraard zijn de dakplaten nodig om het dak “dicht” te leggen. Daarbij zijn er gevelelementen nodig op de zijkanten van het dak en de platen goed af te dichten.

Optioneel kunt u onderpannen gebruiken om de ruimte tussen de platen en de goot af te werken. Tot slot zijn er schroeven nodig om alles netjes vast te schroeven. Voor de golfplaat raden wij aan schroeven van 12 of 9 centimeter te gebruiken, voor de dakpanplaten raden wij de schroeven van 7,5 of 9 centimeter aan.

ZadeldakEen zadeldak is ter herkennen aan de twee hellende dakvlakken welke tegenover elkaar zijn geplaatst, in de vorm van een zadel. De lengte van de twee dakvlakken kunnen hetzelfde zijn, mocht dit niet het geval zijn dan spreken we van een asymmetrisch zadeldak. Uiteraard zijn de dakplaten nodig om het dak “dicht” te leggen. Daarbij zijn er gevelelementen nodig op de zijkanten van het dak en de platen goed af te dichten.

De bovenkant van het zadeldak wordt de nok genoemd, om deze af te dichten zijn er nokelementen nodig. Op het einde en begin van de nok is er een opening, deze kunt u afdichten met een eindvorst. Optioneel kunt u onderpannen gebruiken om de ruimte tussen de platen en de goot af te werken. Tot slot zijn er schroeven nodig om alles netjes vast te schroeven. Voor de golfplaat raden wij aan schroeven van 12 of 9 centimeter te gebruiken, voor de dakpanplaten raden wij de schroeven van 7,5 of 9 centimeter aan.

Schilddak

Een schilddak is te herkennen aan de twee driehoekvormige dakvlakken, één aan de voorkant en één aan de achterkant van het dak. Verder is het dak gevormd door twee trapeziumvormige dakvlakken. Uiteraard zijn de dakplaten nodig om het dak “dicht” te leggen. Daarbij zijn er weer nokelementen nodig om de nok af te dichten. De ruimte tussen het driekhoekvormige en trapeziumvormige dakvlak kunt u afdichten met hoekkepervorsten, het eind van de hoekkepervorst kunt uafgedichten met een zogenoemde hoekkepereindvorst.

De aansluiting van de nok naar de hoekkepervorsten wordt gemaakt door een 3-weg broekstuk. Optioneel worden er onderpannen gebruikt om de ruimte tussen de platen en de goot af te werken. Tot slot zijn er schroeven nodig om alles netjes vast te schroeven. Voor de golfplaat raden wij aan schroeven van 12 of 9 centimeter te gebruiken, voor de dakpanplaten raden wij de schroeven van 7,5 of 9 centimeter aan.

Mocht u er niet uit komen wat u nou precies nodig heeft? Neem dan contact met ons op via 024-200 11 00 of info@weikhoplex.nl.

 

Scroll naar boven