Met ingang van 2024 zijn in Nederland asbestdaken vrijwel zeker verboden. “Een onrealistische doelstelling”, meent Jan Weijers, eigenaar van Weikhoplex. Voor diegenen die toch op tijd aan dit voorschrift willen voldoen, biedt hij met zijn onderneming het naar eigen zeggen ultieme alternatief voor golfplaten: kunststof dak- en gevelprofielen.

“Tien jaar geleden kwam ik deze kunststof daken al overal in China en Amerika tegen.” Destijds vond Jan de Nederlandse markt echter nog niet rijp voor de introductie van dit product. “Nu, met het naderende verbod op asbestdaken, is de situatie echter totaal anders. Veel eigenaren – particulieren, bedrijven en overheden – van asbesthoudende dakbedekking zijn op zoek naar een goed alternatief voor de over het algemeen lelijke golfplaten. Een gat waar wij zo’n anderhalf jaar geleden zijn ingesprongen met Weikhoplex.”

Oplossing in zes stappen

Weijerseikhout (Weikhoplex), specialist in daken en Vlasman Alphen aan de Rijn, specialist in asbestsanering, hebben samen met Weikhoplex de panklare oplossing bedacht voor de vervanging van asbestdaken. Deze oplossing kan uiteraard ook door andere specialisten worden uitgevoerd.

“Al deze stappen worden door ons voor de klant geregeld en verzorgd. Dus ook het op professionele en veilige manier verwijderen van het oude, asbesthoudende dak. Normaal gesproken zijn asbestsanering en dakbedekking twee gescheiden disciplines. Wij verenigen die echter in één panklare oplossing die voldoet aan alle wettelijke verplichtingen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid.”

stappenplan de panklare oplossing

Alleen maar voordelen

Daarnaast hebben de kunststof dak- en gevelplaten volgens Jan nog veel meer voordelen. “Om te beginnen zien de Weikhoplex dakelementen er een stuk mooier uit dan golfplaten.” Qua uiterlijk en kleur kunnen zij met hun diepe, duurzame kleur en heldere glans concurreren met keramische pannen en betonpannen. “Wij geven dertig jaar garantie op de dak- en gevelprofielen en tien jaar op de kleur. In China heb ik met eigen ogen gezien dat ze ook na lange tijd zo goed als niet verkleuren.”

Door hun lichte gewicht zijn de kunststof elementen bovendien zeer geschikt als ondergrond voor zonnepanelen. “Grote, bestaande daken zijn vaak te zwaar om er ook nog zonnepanelen op te plaatsen. Vervang je deze door Weikhoplex dakelementen, dan vermindert het gewicht drastisch en vormen zonnepanelen geen enkel probleem meer. Dit principe hebben wij onlangs nog met succes toegepast bij Golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Daar kun je dus met eigen ogen zien hoe onze dakbedekking eruitziet. De eigenschap dat het materiaal ‘vandalismebestendig’ is en bestand tegen inslag van golfballen, komt hier trouwens ook goed van pas. Mede daarom wordt op deze golfbaan binnenkort ook het dak van het toiletgebouw bij hole 5 Zuid, dat beschadigd is door golfballen, vervangen door Weikhoplex dakelementen.”

Nog een mooi bijkomend voordeel: de onderkant van de dakelementen is wit. “Vooral mensen die ze in ruimtes zonder ramen toepassen, zoals kleine, donkere schuurtjes, zijn hier ontzettend blij mee. Het maakt de ruimtes immers in één keer een stuk minder donker.”

Ideale oplossing voor heersend probleem

Alleen maar voordelen dus en dan is deze toepassing nog goedkoper dan golfplaten ook. “Een ideale oplossing voor het heersende probleem met asbestdaken die ik eigenlijk iedereen aan kan raden. Nu focussen we ons nog met name op de toepassing bij asbestdaken, maar uiteindelijk zijn de mogelijkheden natuurlijk legio. Dankzij alle voordelen is het een ontzettend mooi product waar in Nederland zeker markt voor is.

Als dakenspecialist zitten wij bovenop alle ontwikkelingen, zoeken we naar nieuwe kansen en grijpen die ook om onze klanten het beste te kunnen bieden. Kwaliteit en maatwerk staan hierbij uiteraard altijd voorop, net als het leveren van de best mogelijke service. Dat maakt ons tot dé specialist in ons vakgebied.”

< terug naar nieuwsberichten