In Dakenraad een mooi artikel over de visie van Jan Weijers.

“Over tien jaar liggen er bijna geen traditionele dakpannen meer op hellende daken.” De fabrikanten van dakpannen in ons land zullen gruwelen van zo’n uitspraak, maar Jan Weijers, één van de oprichters van branchevereniging Het Hellende Dak, neemt geen blad voor de mond. “PV-panelen en kunststof prefab platen met dakpanprofiel hebben de toekomst.”

Jan Weijers wijst naar een prefab paneel in de hoek van zijn werkkamer. Een kunststofplaat met dakpanprofiel uit China. “Nederland is een traditioneel land, maar in China worden deze platen op grote schaal toegepast. Ze zijn veel lichter dan dakpannen en je kunt ze al in de fabriek aanbrengen op prefab sandwichpanelen voor daken. Je hebt geen panlatten of tengels meer nodig. Dat scheelt dus veel arbeid en je biedt een antwoord op het toenemende tekort aan vakmensen. Het is toch ongelooflijk dat we in staat zijn complete woningen te prefabriceren, maar dat we vervolgens de dakpannen er met de hand op moeten leggen?”

“Tien jaar geleden kwam ik de kunststof daken al overal in China en Amerika tegen. Destijds vond ik de Nederlandse markt echter nog niet rijp voor de introductie van dit product. Nu, met het naderende verbod op asbestdaken, is de situatie echter totaal anders”, aldus Jan Weijers. Samen met Piet Schouwenburg (ook al decennia actief in de dakenbranche) richtte hij in 2017 Weikhoplex op, onderdeel van Weijerseikhout. Onder dezelfde naam worden de platen nu op de markt gebracht. De platen van gelamineerd PVC hebben een plaatbreedte van 1.050 mm (werkende breedte 960 mm) en een dikte van 3,5 mm.